11 ting vi elsker ved Windows 10

Vi har brukt Windows 10 hver dag siden lanseringen. Her er vår liste over ting vi elsker så langt

#1 – Gratis å oppgradere

Det kom som en stor overraskelse på mange at Microsoft valgte å gjøre oppgraderingen til Windows 10 gratis for alle brukere av Windows 7 og 8.1 – i et helt år fra lanseringsdagen. Når oppgraderingen i tillegg kommer som en oppdatering via Windows Update, har Microsoft senket terskelen for å oppgradere betraktelig. Oppgraderingen ser ut til å gå greit for de aller fleste. Opplever du problemer, er det enkelt å rulle tilbake til før du startet oppgraderingen.

#2 – Svært god driverstøtte

Å installere Windows på en blank harddisk/SSD har tradisjonelt sett betydd at du i etterkant har måttet installere drivere til maskinvaren og alle enhetene du har tilkoblet datamaskinen. Windows 10 har en svært omfattende driverdatabase, og veldig mange kan ta PC-en i bruk så snart operativsystemet er på plass.

#3 – Lave systemkrav

Vi har installert operativsystemet på en seks år gammel bærbar PC som var billig den gangen vi kjøpte den, og den oppleves som kjappere med Windows 10 enn den var som ny med Windows Vista. Systemkravene er ikke høyere enn de var for Windows 7; 1 GHz prosessor, 1 GB RAM (gjelder 32-bitsutgaven) og 16 GB ledig plass på disken.

#4 – Startmenyen er tilbake

Hvis du er av dem som savnet den klassiske startmenyen i Windows 8, vil du bli glad når du tar i bruk Windows 10. Nederst til venstre finner du startknappen, og menyen dekker ikke lenger hele skjermen (men du kan fortsatt velge heldekkende meny i innstillingene). Apper og programmer du bruker ofte kan du dandere etter eget ønske til høyre i menyen. Oversiktlig og intuitivt. Slik tilpasser du startmenyen i Windows 10.

#5 – Apper kan kjøres i vinduer

De nye Modern UI-appene som ble introdusert i Windows 8 kunne ikke kjøres i vinduer, kun i heldekkende eller vertikaldelt på skjermen. Nå er denne begrensningen borte, og klassiske programvinduer og apper oppfører seg likt. Det er med på å gi en mer helhetlig brukeropplevelse enn hva som var tilfelle i Windows 8.

#6 – Tett OneDrive-integrasjon

Hvis du bruker Microsoft skylagringsløsning OneDrive, vil apper som Groove Musikk, Bilder og Filmer & TV-programmer automatisk kunne vise/spille av innhold du har lagret der – uansett hvilken Windows 10-maskin du jobber på. Lagre ting ett sted, få tilgang overalt så lenge du er på Internett. Her synes vi Microsoft har gjort mye riktig, selv om vi savner flere muligheter for spesialtilpasninger.

#7 – Oppgavevisning

Den nye oppgavevisningen har fått et eget ikon på oppgavelinjen, og viser åpne programvinduer i krympet form over hele skjermen. Du kan også aktivere funksjonen ved å bruke Windows-tasten + Tab. De krympede vinduene er “levende”, noe som betyr at du vil se hva som skjer i dem i sanntid, for eksempel ved video- og musikkavspilling. Det gir en svært god oversikt over alt som skjer på PC-en din her og nå. Et enkelt trykk på et programvindu forstørret det til full størrelse.

#8 – Flere skrivebord

Bruker du PC-en både hjemme og på jobben? Da kan du organisere snarveier og filer på forskjellige skrivebord, og svitsje mellom dem. Dermed kan du skape ryddige og adskilte miljøer. Du aktiverer flere skrivebord og svitsjer mellom dem ved å trykke Oppgavevisning-ikonet eller Windows-tasten + Tab.

#9 – Handlingsenteret

Nederst til høyre vil du se et nytt ikon som tar deg til det nye handlingssenteret. Her får du en ryddig oversikt over varsler og viktige innstillinger, logisk og kjapt.

#10 – Endelig MKV-støtte

Har du mange filmer liggende på harddisken i MKV-format? Nå trenger du ikke lenger bruke en avspiller fra tredjepart for å nyte dem på PC-en. Endelig er denne støtten bakt inn i operativsystemet, og du kan velge om du vil bruke Windows Media Player eller den nye appen Filmer & TV-programmer for å spille dem av.

#11 – Microsoft Edge

Internet Explorer ut, Microsoft Edge inn. Joda, den gamle traveren av en nettleser er fortsatt tilgjengelig dypt inne i startmenyen, men det er Edge som er standard. Den nye nettleseren oppleves som rask og kompatibel, og skal ifølge Microsoft være langt sikrere enn forgjengeren. Det kan vi like!

Source: 11 ting vi elsker ved Windows 10

Här är de första siffrorna för Windows 10

Efter onsdagens Windows 10-lansering har nu Microsoft gått ut med de första siffrorna som visar hur det har gått. Operativsystemet finns nu på 14 miljoner enheter över hela världen.

Läs mer: Därför kan Windows 10-lanseringen ha sönder hela internet

Samtidigt förklarar företaget att lanseringen är långt från över. Många användare som reserverade Windows 10 innan det släpptes har ännu inte kunnat ladda ner det, och får vi tro Microsoft jobbar företaget hårt med att beta av den växande kön.

Om du har reserverat Windows 10 kommer du att få ett meddelande så snart det är möjligt att ladda ner det.

Source: IDG.se

Microsoft klargör en gång för alla – de får Windows 10 gratis

Det har rått en viss förvirring kring exakt vilka som kommer få möjlighet att uppgradera till Windows 10 utan kostnad.

Nu står det emellertid helt klart att användare av Windows Vista inte får en gratis uppdatering, detta trots att de får lov att testa operativsystemet via Windows Insider program. När den skarpa versionen väl släpps den 29 juli blir det alltså till att hosta upp med pengar för Windows 10 eller återgå till Vista.

Windows 10

Inte heller är det möjligt att uppgradera gratis till Windows 10 om du använder dig av virtuella maskiner, med andra ord måste ditt primära system vara Windows 7 eller senare. Dessutom måste du ha en giltig licens, tidigare rykten om att det skulle gå att uppgradera från piratkopior stämmer inte med verkligheten.

IDG News 

Ny trojan hotar svenska bankkunder

Ett nytt datavirus som attackerat fler än 1 000 finansiella institutioner runt om i världen har upptäckts också i Sverige.292 attacker har rapporterats och tre svenska banker har identifierats som måltavlor för trojanen, enligt datasäkerhetsföretaget Norton.- Dyre-trojanen som den kallas är utan tvekan det största hotet som vi sett mot bankkunder, säger Ola Rehnberg, säkerhetsexpert på Norton.Bara under maj månad har säkerhetsexperterna noterat över 10 000 attacker globalt.Trojanen har funktioner som bland annat gör att den kan avlyssna kunders surfande, stänga säkerhetsprogram, sprida virus med hjälp av offrets mejlprogram och till och med göra automatiserade banköverföringar.- Den har en arsenal av attackvapen som överträffar det mesta vi sett tidigare, säger Ola Rehnberg.I de flesta fall kommer den in i datorer via bilagor i e-posten. Väl inne kan den lägga sig mellan kundens och de finansiella institutionernas webbläsare och exempelvis stjäla inloggningsuppgifter.- Den har byggt in mallar för omkring 1 000 olika banker och finansiella institutioner och vet vilka verktyg som ska användas när kunden kopplar upp sig mot sin bank, säger Rehnberg.Globalt har i första hand små och medelstora företag drabbats. De 292 fall som upptäckts i Sverige handlar om både företag och privatpersoner. Vilka de finansiella institutionerna är som pekats ut som måltavlor vill Ola Rehnberg inte berätta.- De vet om det själva men vi har valt att inte lämna ut mer uppgifter.- Ingen av kunderna har blivit av med några pengar. Attackerna har fångats upp och stoppats. Men vi vet att det här redan avancerade systemet kommer att växa och utvecklas. Hittills har vi lyckats skydda kunderna och säkerhetssystemen kommer också att utvecklas.Swedbank uppmanar sina kunder att vara varsamma med vad de klickar på i olika mejl.- Jag vet inte om några av våra kunder drabbats av den här specifika trojanen, men generellt förekommer det en hel del mejl där det är risk för trojaner som kan lägga sig mellan kunden och banken. Vi övervakar det här noga och försöker följa utvecklingen, säger Swedbanks presschef Anna Sundblad.Vissa trojandrabbade kunder har fått felmeddelanden när de försökt logga in på banken och uppmanats att försöka igen, medan de i själva verket redan loggats in.- Om man får den typen av svar ska man kontakta oss och undersöka sin dator, säger Anna Sundblad.

Source: Ny trojan hotar svenska bankkunder

Ny typ av ransomware sprider sig

Efter Cryptolockers fall får ransomware-epidemin ny fart med Zerolocker.

På senare tid har vi sett en hel del fil-krypterande ransomware. En av de nya som setts dyka upp under de senaste veckorna kallas Zerolocker, skriver Kaspersky på sin blogg.

Mycket tyder på att C&C-konfigurationen innehåller fel som skulle förhindra lyckad dekryptering, därför ska man absolut inte betala lösensumman. Aktörerna bakom Zerolocker kräver först 300 dollar i bitcoin för att dekryptera filerna. Väntar man ökar summan till 500 dollar, och till sist 1000 dollar.

Zerolocker lägger till en .encrypt förlängning till alla filer den krypterar. Till skillnad från de flesta andra ransomware krypterar Zerolocker i stort sett sett alla filer på systemet, snarare än att använda en uppsättning fördefinierade filtyper att kryptera. Filer större än 20 MB i storlek krypteras inte, eller filer som finns i kataloger som innehåller orden “Windows”, “Windows”, “Program Files”, “Zerolocker” eller “Desktop”. Det skadliga programmet exekveras vid uppstart från C:\Zerolocker\ZeroRescue.exe.

Zerolocker genererar en slumpmässig 160-bitars AES-nyckel för att kryptera alla filer med. Efter kryptering kör Zerolocker Cipher.exe verktyg för att ta bort alla oanvända data från enheten, vilket gör filåterställning mycket svårare. Krypteringsnyckeln tillsammans med en CRC32 av datorns MAC-adress, och den tillhörande bitcoin-plånboken skickas till servern.

Source: Ny typ av ransomware sprider sig – TechWorld

Svenskar bra på att skydda sig mot elak kod

SÄKERHET Svenskar ligger bra till när det gäller att ta till sig patchar, uppdateringar och säkerhetsteknik i allmänhet vid en internationell jämförelse. Det framgår av en rapport från säkerhetsföretaget F-Secure.
Säkerhetsföretaget F-Secure har analyserat säkerhetsläget internationellt. Resultatet redovisas i rapporten Threat report och visar vilken typ av attacker som är vanligast. I Sverige är den i särklass vanligaste typen spridning av skadlig kod, exploits, som utnyttjar sårbarheter i operativsystem eller annan mjukvara.

Johan Jarl

Johan Jarl, F-Secure

Johan Jarl, säkerhetsexpert på F-Secure, har jämfört statistiken för svenska användare med den internationella statistiken. Hans slutsats är att svenska användare är bättre på att skydda sig än vad omvärlden är. Den slutsatsen drar han bland annat av att förekomsten av masken Conficker hamnar högt i den internationella statistiken.

– I Sverige är Conficker inte ens med på topp tio-listan över elak kod. Orsaken är att svenskar är bättre på att skydda sig med säkerhetsprogram och installera patchar som eliminerar möjligheten att installera Conficker, säger Johan Jarl.

Läs mer: Företagen satsar för mycket på brandväggar och för lite på skydd som verkligen fungerar

Av studien framgår också att svenskar är bättre på att uppgradera till senaste versionerna av program.

– Men uppgraderingen av till exempel Java och Adobe flash är fortfarande eftersatt även i Sverige.

Ransomware började bli ett stort problem 2012 och har sedan dess blivit mer frekventa.

– Vi ser ingen minskning i spridningen av ransomware. Snarare tvärtom.

En av de vanligaste ransomeware-typerna är enligt rapporten Browlock, och Johan Jarl är övertygad om att många, även företag, betalar för att få sin hårddisk dekrypterad.

För att skydda sig mot hot som ransomware är det allmänna rådet att ta säkerhetskopior av hårddisken.

– När man använder en extern backuphårdvara är det viktigt att komma ihåg att koppla bort dem när säkerhetskopian är gjord. Annars blir den också krypterad vid ett angrepp av ransomware.

Source: Computer Sweden

Nytt virus låser Android-telefoner og krever løsepenger – Tek.no

En ekstra sleip utgave av ondsinnede programmer er dem som krypterer innhold på enheten til brukeren og dermed krever løsepenger for dekrypteringen, kalt «ransomware». Nå melder blant andre nettstedet HotforSecurity at et nytt slikt program er på ferde, denne gangen med Android-brukerne som mål.Programmet skal ha spredd seg til tusenvis av Android-brukere via søppelpost med ondsinnede filvedlegg i det såkalte APK-formatet (Android Application Package). E-postene skal utgi seg for å være oppdateringer av Adobe Flash Player.Krever 500 dollar i løsepengerVed å åpne filen lastes det ned et videoavspillingsprogram, og når brukeren forsøker å åpne dette kommer det opp en falsk feilmelding som igjen tar brukeren videre til en falsk FBI-advarsel.Slik ser den falske FBI-meldingen ut.Slik ser den falske FBI-meldingen ut. Foto: HotforSecurityDenne meldingen kan ikke navigeres bort fra og forteller brukeren at han eller hun har besøkt ulovlige, pornografiske nettsider og truer med å dele denne informasjonen med venner og bekjente av brukeren.Samtidig låses tilgangen til telefonen, med krav om at brukeren må betale 500 dollar for å gjenopprette tilgangen. Hackerne truer videre med å tredoble denne løsepengesummen til 1500 dollar dersom brukeren forsøker å låse opp enheten på egen hånd.Umulig å komme rundtIfølge sikkerhetseksperter fungerer ikke dette programmet ved å kryptere filene, som en del andre ransomware-programmer, men det skal likevel ikke være mulig å låse opp telefonen etter at man er infisert.Programmet skal både gjøre det umulig å bruke hjem- og tilbake-funksjonene på telefonen, og det skal heller ikke hjelpe å slå telefonen av og på igjen, siden det ondsinnede programmet starter når operativsystemet på mobiltelefonen booter. Det beste sikkerhetstiltaket er dermed å hindre at programmet blir installert i utgangspunktet, blant annet ved å aldri installere applikasjoner fra kilder du ikke vet hvem er eller ikke stoler på. Man bør også alltid passe på at operativsystemet er oppdatert og bruke e-postfiltre. Du kan finne mer informasjon hos HotforSecurity.Sikkerhet er stadig i fokus blant IT-selskapene: Nå har Google gjort det enklere å styre sikkerheten på sine tjenester »

Source: Nytt virus låser Android-telefoner og krever løsepenger – Tek.no

It's all about Computers

%d bloggers like this: